Évek óta nem várták olyan fantasztikus hóviszonyok az alpesi sízőket az idénynyitó söldeni viadalon, mint idén. Egyelőre tökéletes állapotban van a pálya a Rettenbach gleccseren, sőt szerdán és csütörtökön még több centiméter hó eshet rá.

Október 23-án a nők, október 24-én vasárnap pedig a férfiak óriásműlesikló versenyét rendezik Söldenben.

Ez persze a hosszú világkupa sorozatnak csak a legelső állomása, március végéig még majdnem 40 versenyt rendeznek a férfiaknak és a nőknek, ráadásul közben február 8. és 20. között a németországi Garmisch-Partenkirchenben a világbajnokságon mérik össze a tudásukat a világ legjobb alpesi síelői.

Több érdekessége és több nagy kérdése is van a 2010-2011-es szezonnak.

Itt van például Lindsey Vonn esete! Az amerikai szupersztár tavaly összesen négy kristálygömböt nyert (három kicsit és egy nagyot), vagyis összetettben, Super-G-ben, lesiklásban és szuperkombinációban is ő gyűjtötte a legtöbb világkupa pontot. A tavalyi már sorozatban a harmadik összetett győzelme volt, ami amerikai nőnek még soha sem sikerült. A nagy kérdés, hogy folytatódik-e idén is a szárnyalása, és megint róla szólnak-e a gyors számok, illetve az összetett verseny.

Aztán érdemes foglalkozni az osztrákok esetével! Borzalmas szezont produkáltak előző télen, összesen két kristálygömb jutott nekik (férfi szlalom: Reinfried Herbst, férfi szuperkombináció: Beni Raich), ráadásul a vancouveri olimpián is borzalmasan szerepelt a csapat. Szintén érdekes kérdés, hogy folytatják-e a jó szereplést a svájciak. Carlo Janca 18 év után tudott összetett vk-t nyerni Svájcnak (legutóbb Paul Accola 1992.), és a veterán Didier Cuche is begyűjtött egy kristálygömböt.

 

Lesz egy nagy visszatérő! A svájci Daniel Albrecht 2009 januárjában 138 kilométeres sebességgel esett hatalmasat Kitzbühelben a Hahnenkammrennen alsó ugratóján. Három hétig mesterséges kómában tartották az orvosok, hogy a fejében keletkező vérömleny ne okozzon maradandó sérüléseket. Február 12-én keltették fel a kómából. Szinte hihetetlen, de Albrecht idén visszatér a világkupa sorozatba, igaz nem Söldenben,, hanem csak Észak-Amerikában, mert van most egy kisebb sérülése. Az eséséről készült videót feltöltöttük a facebook oldalunkra.

 

A helyszínek között is lesznek különlegességek. Münchenben például városi vk-futamot rendeznek paralellszlalomban, bekerült a sorozatba Bansko (Bulgária) és Spindleruv Mlyn (Csehország is), a világbajnokságot februárban Garmisch-Partenkirchenben rendezik. A vk helyszínei a www.sitv.hu cikkében!