Egy éve már fehérek voltak a magyar hegyek október közepén. Az Alpok magasabb hegyeiben viszont most sokkal több hó esett, mint 2009 őszén.

2009. október 16-17-én már havasak voltak a magasabb magyar hegyek, akkor erről több videót is forgatott a SíTV. Jártunk például Kékestetőn, a mátraszentistváni Síparkban, sőt Bánkúton és Dobogókőn is. 7-800 méter felett 3-4 centiméteres hóréteg alakult ki.
Ehhez képest csúszásban van az idei tél, bár csütörtökön és pénteken (október 21-22.) lehet kisebb havazás a magyar hegyekben.
Az Alpok gleccserei viszont sokkal jobb állapotban vannak, mint tavaly ősszel voltak, ez mindenképpen jó hír azoknak, akik besíző túrára készülnek az október 23-i hétvégén. Az elmúlt 24 órában 10-20 centiméteres friss hó esett a magyar síelők által legtöbbször látogatott tiroli és olasz gleccsereken.

A hét közepén újabb havazás várható az Alpokban, az előszezonra tehát nem lehet panasz a magasabb európai hegyekben.


Szintén jó hír, hogy október 18-án, hétfőn megnyit Európában az első nem gleccser síterep. Az Északi-sarkkör közelében fekvő, finnországi Ruka síközpontban október 12-én kezdték a hóágyúzást az üzemeltetők, és hat nap alatt csodát tettek a modern hóágyúk. Egy pályát már sikerült befújniuk műhóval, így hétfőn reggel indulnak a felvonók.